BeRape RamAi BaCa BLoG aKoo Nih???

Tuesday, April 28, 2009

Say No To ClicHe !!


apekebenda nya cliche tu ek??
aku dah agak.
mesti ada gak readers yg akan tertanya2 pebende cliche tu..
meh masuk ke kelas Bahasa Melayu encik Roy (bukan akoo da ek Fairuz..huhu)

Cliche dalam bahasa Melayu nya adalah klise.
Pasti anda pernah dgr klise tu kan? tp pebende gak tuh?

Menurut Kamus Dewan edisi ke-3 yang sy cilok daripada perpustakaan asrama sy dulu:-
Klise adalah tiruan atau ungkapan yg sudah terlalu sering digunakan hingga tidak lagi terdapat keistimewaannya atau kesannya.
Dah tu, apa plak yg klise nya??

Rileks, rileks..ni lar yg aku nak citer nih..

Korang biasa tak tgk iklan sesuatu rancangan? takpun iklan ape2 benda la pun...biasanya, kita akan disogokkan dgn seribu kebaikan atau kehebatan sesuatu produk tu kan?? mcm filem Sepet. aku tertarik nak tgk filem arahan Yasmin Ahmad tu sbb filem tu menang byk anugerah kat festival antarabangsa...tp, kali ini aku pelik. pertama kali diuar-uarkan dgn cara sebegini. SONGSANG!

ehh......ni bukan psl hubungan songsang. apatah lg nak promote filem Anu Dalam Botol yg aku tak tertarik langsung nak tgk, sbb penerbitnya yg tak meyakinkan langsung kualiti filemnya sblm2 ini..ni pasal iklan untuk tygn Wednesday's Popcorn 8TV esok (29/04/09), citer House Of Wax !!!


Poster Filem nih..penah jd wallpaper laptop aku selama hampir 4 bulan sblm ditukarkan ke gambar Shrek 3.hehe


pergh..aku mmg suka filem2 camni..aku penah tgk filem ni sekali..kat TV3..taun lepas ditayangkan kot, tp "byk" giler potongan..geram aku sbb tersekat2 jalan cerita dia..cerita dia mmg thriller ah...ehh, jap! aku nak citer pasal iklan 8TV ni dulu lar!!!

buat pertama kalinya, aku disajikan dgn "keburukan" filem yg hendak ditayangkan sbg daya penarik..mula2 iklan tu, dia letak gambar Paris Hilton. Paris Hilton? saper tuh? kalo taktau, mmg korg buta seni lar..huhuhu


Inilah dia Paris Hilton...tak kenal lg?? isk, problem tuh...


walaupun Paris Hilton tu hnyalah watak sampingan dlm filem keluaran tahun 2005 tu, tp aku tak pelik dgn strategi TV8 utk tonjolkan dia lebih2, tp yg aku peliknya dgn label yg diberikan...iklan tu paparkan "award" yg telah dimenangi oleh Paris Hilton dlm filem tu iaitu; menang anugerah kategori Pilihan Babak Jeritan dalam Filem dalam Teen Choice Award dan gak, menang kategori Pelakon Wanita Pembantu Terburuk dalam Razzie Award (kontra kpd Oscar, diadakan sehari sblm Oscar. bertujuan utk "mengiktiraf" karya2 yg buruk)

tu lar yg aku tersangat2 pelik...ni kali pertama aku tgk iklan, yg daya penarik nya adalah "keburukan" produk itu..tp, yg "buruk" tu Paris Hilton ajer tau..filem ni best..tak sabar nak tgk esok..pergh, berdebar2 aku menanti tayangannya walaupun pg khamis tu aku ada exam..huhu..takpe2. demi 'filem tayangan tempatan', aku akan support dgn sepenuh jiwa raga! ceewaahhh..hehehe


geng-geng tgh renung bandar lilin.."ada tak patung lilin Fairuz Selamat tu ek? nak suh dia nyanyi satu lagu ar"..hohoho


cerita nya pasal aper? lar...takkan korg taktau kot...pasal sekumpulan 6 org pelajar yg dlm perjalanan nak gi tgk American Football..pastu, kereta (ker van??) dorang rosak. dorang berhenti kat satu bandar yg sangat misteri, yg terdapat sebuah Muzium Patung Lilin yg sgt terkenal...namun, bahaya menjelma apabila mereka mendapati bahawa dua beradik yg menjaga muzium itu adalah pembunuh, yang melilinkan manusia sebenar utk menjadi patung! dapatkah mereka menyelamatkan diri??? atau adakah mereka juga menjadi patung lilin di dalam muzium itu??? sama-sama kita saksikan...


barisan pelakon-pelakonnya...agak2nya, siapa Master of Wax ek??? shui...


hero filem nih..patutnya aku yg jd sbb body aku lg tough n lawa drp mamat nih..tp aku tolak sbb kena buka aurat..takpe lar, takde rezeki...huhu


jgn lupa temujanji kita: TV8, 10.00 malam :- House Of WAX


p/s: kalo ader patung lilin Paris Hilton, aku chop dulu tau....hehehe


Spoiler-spoiler Filem nih! Jgn tgk kalo nak saspen esok!!




salah satu geng dorg dah jadi lilin..."ehh, mirip lar muka ko ngan kwn aku!!"


akibatnya...SAH! memang tu kwn dia yg di'lilin'kan...eii...ngerinya..


Paris Hilton yg ketakutan dikejar pembunuh.."dorg ni, kalo nak tape aku, gi la beli..mane bley free.marah Rick Solomon nanti"...huhu


"tu lar...kedekut sgt tape ko..mcm la 'hebat' sgt! Kim Kardashian punya lg 'power' tau"..kuikui



aku lah pembunuh yg tampan lg bergaya...sama tak ngan makhluk berbulu yg giler tu??hehe..ops!

3 comments:

  1. kenapalah.. nama aku termaktub dlm entri ko ni..!!!

    tp apepun same taste.. aku suke giler citer ni.. aku tgok sambil tutup muke ngan selimut.. ahahah

    ReplyDelete
  2. ok la tu apai tutup muka dengan selimut...
    ada orang tu tutup muka dengan bekas pop corn hahah

    ReplyDelete
  3. ko minat paris hilton roy? adui... aku msh xphm org2 yg minat paris hilton (dan yg swktu dgnnya). ko tau x babak2 lari2 paris hilton dlm cite ni sbnrnya dia request nk pkai heels? aku tgk BTS cite ni. director dia yg ckp...

    tp apa pn, aku csuka gile chad murray. evn dia xrt dgn kakak dia, dia protective. agk mnyayat hati. haha... esk mlm ek? aku blk rumah. leh lh tgk klu adk aku xrebut tv dgn aku. huhu...

    p/s : ko tgk ek tape paris tuh?? kim pny pn??? kamu telah t'noda wahai bdk kecik!!! sape ajr ha???

    ReplyDelete