BeRape RamAi BaCa BLoG aKoo Nih???

Wednesday, April 29, 2009

TaGGed Ke-2 !! Maner AwarD ??

aku di tag..ingatkan nak abaikan ajer, tp aku tgk si Apai dah gigih2 siapkan tag aku dulu, aku pun dgn kemurnian tangan menjawab semua soalan.....hahaha..ni aku tgh menulis tag ni smbil tido tau Apai...huhuhu

1) Nyatakan siapakah yang telah mengetag anda!
Fairuz Selamat a.k.a Apai a.k.a Palsu a.k.a Cinta Tak Sehaluan... (pergh..aku siap promote lagu2 ko ni lgi..biler la nak dpt sekerim ni..takpe2. dpt KFC pun jd lar..hehehe)

2) Letakkan gambar anda zaman kanak-kanak yang paling anda suka... Sebanyak yang anda suka, dan nyatakan umur anda di dalam foto itu


gambar aku sedang wat keje sekolah masa umur 7 tahun..patut la aku "bijak." kecik2 lg dah rajin..hehehe..
tak ah..ni gambo anak sedara aku yg ke-2 la..Nik Mohd Shah Imran bin Nik Norseha namanyer..sajer taruk gambo dia yg dipaksa wat keje rumah ni. aku takde gambo masa2 kecik dan skolah..tak scan lg maa....huhu


gambo akoo yang sebenar dan ada....



ni gambo aku ms belajar kat Matrik Gopeng, Perak 2 tahun setengah lepas...gambo ni ms aku dan kwn2 setutor keluar kat bandar Ipoh..ms ni umo aku, ntah. korg tolak la sendiri..hehehe...aku suka gambo ni, sbb time tu ak mmg suka gaya baggy, ngan seluar besar dan baju besar..badan aku pun kurus dan hensem sgt2 time tu..heheh..skrg ni, seluar jeans kesayangan aku tu dah padat ar..wuawua

3) Senaraikan 5 kejadian menarik untuk dikongsikan sewaktu anda kecil (kemalangan, perkara memalukan dan sebagainya)

hahaa..aku memang sgt2 nakal..lebih2 lg aku ni anak yg kelima drp 5 org beradik, so aku sgt suka BERMAIN huhahuhahua sana-sini..tapi, ape yg aku nak citer erk??? ops!

BACA NIH HAH.!!
1- kalo si Fairuz tu (ehh, tak biase panggil apai lg..huhu) jatuh tebing curam, aku plak jatuh longkang tu dah jd rutin hari2...permainan aku ms2 kecik dulu main dlm longkang ajer..aku suka kutip patung2 permainan yg org buang atau terjatuh dlm longkang (ms kecik, sgt2 miskin smpai aku takde pun permainan sendiri..sob..sob..). tiap kali balik umah, mak aku akan SANGAT2 MARAH...sbb aku berbau longkang...penah gak dia terpikir nak samak kan aku sbb maen dlm longkang kan! hehehe.. biaser ni, nakal!

2- masa aku kecik gak, aku kalo tengah2 hari...mak aku tak bg main luar tau sbb terik panas, takut demam (sbb tu lar gak kulit aku cerah. tak biase kena matahari tengahari..hehehe). so, aku pun bertindak pantas atas inisiatif sendiri menterbalikkan basikal kakak aku..aku main pedal dia, pusing2...pastu ckp sorg2, "ye, nak ABC aper? strawberry? chocolate?"..pergh, kenangan perit utk diingati tuh..huhu

3- aku penah lemas ms kecik dulu! masa tu, famili aku ngan makcik aku gi Air Terjun Pandan, kat Kuantan tuh...aku lepak atas bdn abg aku mula2..yela, aku kan kecik lg..6 tahun kot..kaki pun tak smpai dasar tanah..so, abg aku bwk aku kat tgh2 air terjun, dia suh aku berpaut pd btg kayu besar yg ader sbb dia nk gi maner ntah..aku bosan tunggu, aku pun lepas lah..pastu, BEDEBUSH!!! aku tenggelam...aku terkapai2.(bukan apai ok!)..bila sampai kat permukaan, aku jerit mintak tolong..tp tak dgr sbb bunyi air terjun kuat sgt..then, aku tenggelam lg..bila aku timbul, aku jerit lg..tenggelam lg..beberapa kali aku ulang..ms aku pk dah nak mati, tiba2 eh! kaki aku pijak dasar tanah..rupa2nya, aku dah dihanyutkan ke tepi..aku pun ngan selambe gi kat tepi mak aku, dan terus mkn kacang tanah! yum-yum...
p/s: masa tu kan, kakak ngan mak usu aku pun lemas sama tau. tp dorg ader org selamatkan sbb dorg kapai2 kan tgn..pehal lar aku tak terpikir nk wat camtu!!

4- aku tak suka makan sayur hijau masa kecik! tiap2 kali mak aku suh makan, aku lari..sbb tu sampai skrg aku tak mkn sayur..akibatnya, aku menjadi semakin "comey"..hehehe..selain tu, aku gak tak makan kepak ngan paha ayam..sbb, abg aku selalu momok kan aku masa kecik.."kepak ayam ader bulu tau. kat situ paling byk bulu sbb dia nak terbang"..dan "kaki ayam kotor sbb pijak tahi2 dia atas tanah"..since then, aku dah tak makan kepak dan paha (paha kan skali sambung kaki.hehe) walaupun skrg aku dah tau yg itu cuma lah strategi dorg nk amik bhgian KFC aku. (ms kecik, kitorg jrg mkn fast food cam KFC nih. tu yg maen taktikal mcm2)

5- dulu mase sekolah rendah... masa aku darjah 4...famili aku pindah rumah..tp aku taknak sbb byk kenangan aku kat umah lama (aku dilahirkan dlm umah ni dulu tau..). ms drjh 4 tu, walaupun pindah, tp aku tak tukar sekolah lg sbb lg beberapa bulan dah nak abes..so, ms semua brg2 diangkut ke umah baru, aku kat sekolah..pastu, mak aku suh balik ke umah baru..aku taknak! aku jln kaki drp sekolah tu ke rumah lama (takde la jauh sgt..dlm, 2 kilometer..yeke?hehe)..then, aku tido kat ruang tamu umah tanpa ader ape2 alas tikar dah..aku terjaga bila mak aku dtg kejutkan aku suh balik umah..gigih masa tu taknak pindah!!
p/s: masa tu, giler main rounders ngan anak2 jiran. lgpun, kedai dekat (selorong)..tu yg syg sgt tuh..hehe


4) Apa nama panggilan anda sewaktu kecil...
ahhh...taknak ah aku jwb! KJ, senyap! jgn ngengada nak gitau..gigit hidung tu karang!


5) Tag 10 kawan blog anda... Pastikan mereka jawab!!!

kali ni aku nak suh saper rajinkan diri menulis ek...hah, TAHNIAH! ANDA TERPILIH!

1- KJ-KUN
2- Nurul Ehsan
3- Siti Hasmah
4- Yana
5- Nadhir

dah, dah...5 ni ajer yg bertuah,,silalah jalankan tanggungjawab anda!

p/s: jawab pas exam tau KJ ngan Ehsan..nanti kater aku mengganggu ketenteraman dan konsentrasi korg plak..hehehe

Tuesday, April 28, 2009

Say No To ClicHe !!


apekebenda nya cliche tu ek??
aku dah agak.
mesti ada gak readers yg akan tertanya2 pebende cliche tu..
meh masuk ke kelas Bahasa Melayu encik Roy (bukan akoo da ek Fairuz..huhu)

Cliche dalam bahasa Melayu nya adalah klise.
Pasti anda pernah dgr klise tu kan? tp pebende gak tuh?

Menurut Kamus Dewan edisi ke-3 yang sy cilok daripada perpustakaan asrama sy dulu:-
Klise adalah tiruan atau ungkapan yg sudah terlalu sering digunakan hingga tidak lagi terdapat keistimewaannya atau kesannya.
Dah tu, apa plak yg klise nya??

Rileks, rileks..ni lar yg aku nak citer nih..

Korang biasa tak tgk iklan sesuatu rancangan? takpun iklan ape2 benda la pun...biasanya, kita akan disogokkan dgn seribu kebaikan atau kehebatan sesuatu produk tu kan?? mcm filem Sepet. aku tertarik nak tgk filem arahan Yasmin Ahmad tu sbb filem tu menang byk anugerah kat festival antarabangsa...tp, kali ini aku pelik. pertama kali diuar-uarkan dgn cara sebegini. SONGSANG!

ehh......ni bukan psl hubungan songsang. apatah lg nak promote filem Anu Dalam Botol yg aku tak tertarik langsung nak tgk, sbb penerbitnya yg tak meyakinkan langsung kualiti filemnya sblm2 ini..ni pasal iklan untuk tygn Wednesday's Popcorn 8TV esok (29/04/09), citer House Of Wax !!!


Poster Filem nih..penah jd wallpaper laptop aku selama hampir 4 bulan sblm ditukarkan ke gambar Shrek 3.hehe


pergh..aku mmg suka filem2 camni..aku penah tgk filem ni sekali..kat TV3..taun lepas ditayangkan kot, tp "byk" giler potongan..geram aku sbb tersekat2 jalan cerita dia..cerita dia mmg thriller ah...ehh, jap! aku nak citer pasal iklan 8TV ni dulu lar!!!

buat pertama kalinya, aku disajikan dgn "keburukan" filem yg hendak ditayangkan sbg daya penarik..mula2 iklan tu, dia letak gambar Paris Hilton. Paris Hilton? saper tuh? kalo taktau, mmg korg buta seni lar..huhuhu


Inilah dia Paris Hilton...tak kenal lg?? isk, problem tuh...


walaupun Paris Hilton tu hnyalah watak sampingan dlm filem keluaran tahun 2005 tu, tp aku tak pelik dgn strategi TV8 utk tonjolkan dia lebih2, tp yg aku peliknya dgn label yg diberikan...iklan tu paparkan "award" yg telah dimenangi oleh Paris Hilton dlm filem tu iaitu; menang anugerah kategori Pilihan Babak Jeritan dalam Filem dalam Teen Choice Award dan gak, menang kategori Pelakon Wanita Pembantu Terburuk dalam Razzie Award (kontra kpd Oscar, diadakan sehari sblm Oscar. bertujuan utk "mengiktiraf" karya2 yg buruk)

tu lar yg aku tersangat2 pelik...ni kali pertama aku tgk iklan, yg daya penarik nya adalah "keburukan" produk itu..tp, yg "buruk" tu Paris Hilton ajer tau..filem ni best..tak sabar nak tgk esok..pergh, berdebar2 aku menanti tayangannya walaupun pg khamis tu aku ada exam..huhu..takpe2. demi 'filem tayangan tempatan', aku akan support dgn sepenuh jiwa raga! ceewaahhh..hehehe


geng-geng tgh renung bandar lilin.."ada tak patung lilin Fairuz Selamat tu ek? nak suh dia nyanyi satu lagu ar"..hohoho


cerita nya pasal aper? lar...takkan korg taktau kot...pasal sekumpulan 6 org pelajar yg dlm perjalanan nak gi tgk American Football..pastu, kereta (ker van??) dorang rosak. dorang berhenti kat satu bandar yg sangat misteri, yg terdapat sebuah Muzium Patung Lilin yg sgt terkenal...namun, bahaya menjelma apabila mereka mendapati bahawa dua beradik yg menjaga muzium itu adalah pembunuh, yang melilinkan manusia sebenar utk menjadi patung! dapatkah mereka menyelamatkan diri??? atau adakah mereka juga menjadi patung lilin di dalam muzium itu??? sama-sama kita saksikan...


barisan pelakon-pelakonnya...agak2nya, siapa Master of Wax ek??? shui...


hero filem nih..patutnya aku yg jd sbb body aku lg tough n lawa drp mamat nih..tp aku tolak sbb kena buka aurat..takpe lar, takde rezeki...huhu


jgn lupa temujanji kita: TV8, 10.00 malam :- House Of WAX


p/s: kalo ader patung lilin Paris Hilton, aku chop dulu tau....hehehe


Spoiler-spoiler Filem nih! Jgn tgk kalo nak saspen esok!!




salah satu geng dorg dah jadi lilin..."ehh, mirip lar muka ko ngan kwn aku!!"


akibatnya...SAH! memang tu kwn dia yg di'lilin'kan...eii...ngerinya..


Paris Hilton yg ketakutan dikejar pembunuh.."dorg ni, kalo nak tape aku, gi la beli..mane bley free.marah Rick Solomon nanti"...huhu


"tu lar...kedekut sgt tape ko..mcm la 'hebat' sgt! Kim Kardashian punya lg 'power' tau"..kuikui



aku lah pembunuh yg tampan lg bergaya...sama tak ngan makhluk berbulu yg giler tu??hehe..ops!

EnTaH

seringkas 'entah'...
itulah gambaran akan perasaan aku di kala kau ungkapkannya...

kadang-kala, aku sendiri keliru dengan apa yang ingin aku luahkan dan juga yang aku inginkan..kadang-kala jua, aku sendiri janggal untuk menerima keputusan atau memahami keadaan...apa yang bersarang di lubuk hati, hanyalah 'entah' dan selaut mati...begitulah perasaan yang aku alami tatkala suram meniti kelam...

hati ini masih membeku..lidah ini masih terkelu..gerak ini masih terkedu..

mana mungkin aku terlupa...sangat perkhabaran itu kau utuskan...terpempan aku tertancap pandangan...kala merenung tiap bait lafaz nukilan...begitu mudah keputusan kau madahkan, seolah-olah aku tiada perasaan...seharian aku memikirkan kesilapan, dan cuba untuk rungkaikan sebuah pemahaman..ternyata, kau lebih tahu akan apa yang kau inginkan...

namun, aku tak mungkin selamanya sepi...aku bangkit mengejar mentari di hujung hari...aku sedar akan perlunya aku berlari meninggalkan kelukaan di lembah pedih...kerana aku kian di ambang akhir pejuangan...

kini kau kembali, bersama satu pengharapan...kau ingin kita membina kehidupan...benar, aku terima kau seadanya...namun untuk hatiku terbuka seperti yang pernah aku berikan dulu, ternyata terasa sukar untuk ku lakar...

mungkin kau terkeliru, sangsi dengan pengasingan diriku di saat ini...namun, aku hanya inginkan yang terbaik untuk dirimu...setiap luahan keresahan yang kau curahkan kini, aku tiada upaya lagi untuk membawa kau terbang di awan rentang...kita perlu sendiri merawat rawan, seperti mana aku yang pernah kau lukakan...


Entah - Afgan Syah Reza

Kutahu, kau selingkuh
kau duakan cintaku yang tulus
kau tahu, diriku
tak pernah berpaling dari dirimu
tega nya kau dustai semua
janji kita berdua

Entah masih kah ada cinta dihatiku
untuk mu
entah kapan kah ku dapat membuka hati ini, untuk mu..o...

Tak pernah ku bayangkan
cerita kita berakhir begini
tega nya kau dustai semua
janji kita berdua

Entah masih kah ada cinta dihatiku
untuk mu
entah kapan kah ku dapat membuka hati ini, untuk mu..o...

Masih kah ada, o...
cinta dihati ini
dihati kecilku berharap kau masih bagian dari hidupku...

Entah masih kah ada cinta dihatiku
untuk mu
entah kapan kah ku dapat membuka hati ini, untuk mu..o...


apakah esok masih ada waktu untuk kudup hati ini berkembang?



p/s: gigih korang baca sedu-sedan kan..aku saja2 tulis jiwang2..hahaha..bosan di petang hari..nway, thanx Ehsan coz gitau pasal lagu ni. best.. hehehe...dah2, gi kesat air mata tu..kuikui

Monday, April 27, 2009

InCiK HeLmeT

ini adalah mengenai helmet...
ini bukan mengenai rambut potongan helmet...
malah ini juga bukan mengenai tembikai yg dipotong dijadikan helmet
(tidak fhm?? spt biasa, abaikan...)


"...ini bukannya cerita tetapi kisah benar
tolong percaya
hidupku sering diganggu
kerana kamu buat aku tak menentu
siang malam terganggu...."
(khayal - Alif OIAM 1)

Betul! "dia" memang mengganggu keharmonian hidup aku...tiap kali aku nampak "dia," aku resah, aku gelisah bertambah gundah...hehehe, sajer wat ayat madah.kuikuikui...malam smlm, semasa aku ngan KJ nak kuar, sbb nak tgk kedai moto yg KJ anta moto rosak dia tu bukak lg atau tak disamping ingin membuat lawatan mengejut ke pasaraya Giant, "dia" datang lagi!!

kali ini, "dia" hadir dgn pendekatan baru! "dia" tidak lg mencari sesiapa yg tidak memakai helmet, tetapi kini "dia" semakin mengganas terhadap org yg pakai helmet sekaligus...siapakah ia??? makhluk pemakan helmet kah? alien pembuat helmet kah?? pencuri helmet kah???

SALAH!!!


"Dia" ialah tak lain dan tak bukan.....INCIK HELMET !!! a.k.a PAK GUARD UTM nih..pergh, berbirat ulu tengkuk (lg skali) bila terserempak dgn pak guard yg pe'el mengada nih...dulu, bley gak ah aku was2 bila kena tahan dgn Pak Guard nih sbb helmet aku tak cukup sifat, tp la ni helmet tu punya lar lawa smpaikan KJ pun selalu jeles dan hantuk2 kan helmet dia ke helmet aku ms naik moto dengan niat untuk men"cedera"kan kesayangan aku itu..tapi, kenapa plak kali ini aku kena tahan???

ceritanya begini...mlm semalam, semasa kami nak keluar ke Taman U dgn menggunakan moto Incik Padir a.k.a Carbon Kid, seperti lazimnya kami perlu menempuh laluan yg cukup mencabar; pintu masuk / depan UTM..kat situ sah2 lar byk Pak Guard toing2 dok berkawad kat situ mlm2..huhu..semasa kami sampai di lintasan terakhir, tiba2 ada Pak Guard yg begitu kerek dan langsung tidak hensem apatah manis utk dipandang, menahan moto kami...ehh, pehal lak ni?? nak check road tax moto plak ker??

setelah kami berhenti...
Pak Guard : ni nak pakai helmet ke tak nih? kalo taknak, baik takyah pakai
Akoo : hah? (dlm fikiran) kena cabut helmet ke?

maka, pd saat2 aku nak tanggalkan helmet (dah, dia yg suruh!!), tetiba dia sound KJ plak:
Pak Guard : ni pun satu. tak reti2 pakai helmet betul2 ker?

lar...rupanya dia bukan suh aku takyah pakai helmet, tp suh aku 'klip' kan tali helmet tuh..eh, lantak pi lar. sejak biler Pak Guard UTM ni ada collaboration ngan pegawai JPJ nih..amboi, besar sgt ke ruang lingkup kuasa Pak Guard UTM nih??? musykil! namun, disebabkan kami amatlah menghormati warga tua teras masyarakat itu, maka kami pun mengikat helmet masing2 (kecuali KJ, sbb helmet dia dah tertanggal klip tuh..hahahaha) dan berlalu pergi menuju ke haluan.. (kalau nak diikutkan hati aku, aku nak selamber ajer gi Taman U tu tak pakai helmet. kalo aku kena saman, aku ckp lah Pak Guard UTM tuh yg tak bg sy pakai helmet. jgn saman sy, saman lah dia tuh!! hohoho)

inilah Pak Guard UTM...yg cuba melakukan apa-apa sahaja cara utk menyaman budak2 UTM nih dgn harapan dapat menge'pow' duit mereka sebelum berakhirnya semester ini..malah, jika dulu Pak Guard hanyalah melepak di dalam pondok ber'air-cond'nya, skrg nih rajin plak meronda2 dan wat road block sampai mlm2 buta...pergh, gaji lebey tuh!! hahaha

LIHATLAH DUNIA!!! INILAH PAK GUARD UTM YANG SUKA MENGIKIS DUIT WARGA UTM YANG PENUH KESEMPITAN DAN KESESAKAN..WUAWAUWUA

p/s: kenapa tiap kali nak hujung sem ajer, byk lah plak road-block..aper? UTM dah tak cukup duit sgt ker nak wat program sampai 'mengemis' mengenakan pelajar???

Sunday, April 26, 2009

BuKan SekaDaR LuaRan???

ini bukan iklan syampu......

hahaha...mlm ni aku still lg menghabiskan masa study aku dgn menonton TV..abes lar paper OSHA isnin nih..huhuhuhu..tp kali ni, bukan drama tp filem..bukan filem Melayu tp filem Inggeris...ntah, tadi takde mood nak study, aku pun membawa diri ke bilik tv sbb nak tgk midnight movie kat TV3 (aku punya TV3 tak clear dlm bilik..antena murah sgt kot..huhuhu)..Tajuk citernya, HEAD OVER HEELS....

masa aku tgk tajuk dia dlm sokabo ptg td, aku tak berminat pun, sbb ingatkan citer berat dan klasik2 tuh..tp, masa aku kuar mkn mlm td, aku terlihat iklan filem ni kat TV..ehh, citer romantik ker??..so, aku pun menidurkan diri selepas mkn (jgn ditanya mengapa terjadi) dan bangun2 tgk menghanyutkan diri ku ke lautan TV...

citer dia ringkas...bertemakan KOMEDI ROMANTIK...antara pelakon2 dia, aku hanya kenal hero ajer iaitu Freddie Prinze Jr. (ala, suami Michelle Gellar tuh..sama2 jatuh cinta masa berlakon citer I Know What You Did Last Raya..ehh, Last Summer!)..yg lain2, aku tak kenal even heroinnya pun..mula2 ingatkan heroin tu Christina Applegate, tp rupanya bukan..nama dia Monica Potter (confirm tak berlakon dlm Harry Porter)...ni lar sinopsis citer dia...

"....A romantic comedy in which things aren't always what they appear to be..."

"...Amanda Pierce (Monica Potter) is living the high life in New York city. She's an art restorer at the Metropolitan Museum of Art, and she's even lucked into a luxurious East-Side apartment with four gorgeous supermodels as roommates (Tomiko Fraser as Holly, Shalom Harlow as Jade, Ivana Milicevic as Roxana and Sarah O'Hare as Candi). The only thing missing in her life is a man who will be true to her. But then she meets Jim Winston (Freddie Prinze Junior), at last a guy who may not cheat on her. There's only one problem - Jim may be a lady-killer, literally.

He seems to be the fulfilment of Amanda's unanswered prayers... until one night when the girls spy him commit what appears to be a cold-blooded crime. Amanda's life begins to dizzily unspool as she and her four loopy roomies take to the streets of Manhattan as second-rate sleuths to solve the naughty business next door, staying one step ahead of trouble and in step with the latest style..."


Citer dia memang kelakar pd mulanya..tp bila dah masuk pertengahan, mulai saspen sbb Amanda syak yg Jim ni pembunuh..dan akhirnya, ada babak2 aksi yg sgt melucukan..filem ini sealiran dgn filem blockbuster, Miss Congeniality lakonan Sandra Bullock..bezanya, citer Miss Congeniality pasal Ratu Cantik, tp citer Head Over Heels ni pasal seorg pompuan naif yg lurus terhadap cinta dan tinggal serumah dgn 4 org model....

nway, cerita ini temanya sgt mudah...Jangan berputus asa dlm mencari cinta kerana pasti ada cinta yang sesuai akan datang pada saat 'lutut" kita lembik (???) berdepan dengannya dan jangan hanya menilai seseorang pada luaran sebaliknya nilailah seseorang pada dalaman kerana ia lebih indah...pergh..berfalsafah cinta plak aku pg2 berembun ni...

satu persoalan aku tinggalkan....
adakah cinta adalah tiket untuk kita bersifat terus-terang akan segalanya?


p/s: rabu mlm ni pukul 10 kat TV8, ada citer House Of Wax..suka sgt citer tu..ngeri ditambah2 pulak Paris Hilton turut berlakon..huhuhu



Ni la poster filem tu..ditayangkan pd tahun 2001..alahai, zaman aku budak2 lg




ni la heronya...dia ni blakon citer Scooby Doo gak tau..




"amanda" tgh mengendap...pergh, entah2 aku ni pun dihendap pompuan gak kot?huhu




Amanda meng'ayat' Jim..masa tu, lutut Amanda tgh lembik..kuikui, kantoi!



Amanda dan "4 models," not dwarfs...yg maner nk pilih ek?hurmm..

TaGGed!!!

Pergh...berbirat urat tengkuk aku bile kena tagged for the 1st time..aku dah agak, org yg akan tagged aku mesti tak lain tak bukan, INCIK KJ-KUN..yela, drp dulu dia asyik "goda2" aku wat tulis blog sendiri..hah, kan dah "terkena" sejebik ngan dia..huhu..sib bek tag ni dpt badge, yg tak la cantik langsung, tp boleh ajer la (mesti SENTAP org yg wat badge ni kan..ampun!!!). well, here is my writing:-

Peraturan nak jawab tag ni ialah;

1. Copy badge "2009 Cute's Blogger Award" di atas untuk diletakkan di blog anda..
~da wat pun! takleh edit ke 'warna; badge ni bang/akak oit..tak menyerlah ler..huhu..DEMAND

2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda..
Award ni aku dpt drp INCIK KJ-KUN dan juga NEK YANA..(kalo aku wat awal2 petang td, takde la aku kena tagged ngan NEK YANA gak..huhu)...INCIK KJ-KUN ni adalah org yg aku citer dlm entri 'Motor ko bukan motor aku..sebuah apresiasi." so, kalo bc betul2, phm la kot mcamner kitorg kenal..yg NEK YANA ni plak, aku kenal dia masa dia jd pengarah (??) jaga gerai Kelab Penyayang kat pesta konvo tahun lepas. tp dia kenal aku as "adik KJ" ajer masa tu kot..now, aku dah jd rakan blogger dia!

3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya..

mula2 aku nak wat tentang 10 hobi ajer...then aku bc entri yana, baru perasan 10 fakta ttg diri kita pun bley..so, aku campur ajer la 2-2 tu skali..hahaha

1.suka makan junk food
ni memang da jd tabiat aku yg paling sukar nak kikis. aku tak kesah tak makan nasi. malah, masa matrik dulu aku tak makan nasi 2 bulan lebih..tp, aku tak boleh kalo tak makan junk food. hatta, kalo aku da makan nasi pun, aku takkan kenyang kalo tak makan junk food after that..sekarang ni, dlm loker aku ada banyak giler junk food. kwn2 kata bilik aku ni kedai makanan. aku kalo takde at least satu junk food dlm loker, aku jd tak tenteram ar..huhu (skrg ni, aku ada 2 coklat cadbury besar, 11 wafer milo, 2 biskut chipmore besar, 2 biskut munchy muzik, 3 biskut peanut butter, 4 packs wafer chipmore, 1kg asam jawa gula, 500gm asam jeruk dan 2 pack roti piza yg ada 5 keping setiap satu)

2.belajar psikologi
iye, aku ialah seoarang pelajar psikologi. ramai yg tak percaya ms mula2 aku dpt course ni, sbb masa matrik dulu aku amek Sains Fizikal..tp, kalo dah minat, tak ke mana...masa apply UPU, aku mintak course psikologi ni instead of Law (aku pernah dpt asasi Law, tp aku tolak sbb masuk matrik.nway, skrg aku dah tak nyesal..hehehe). masa mula2 nak terangkan kat mak aku ape tu psikologi, aku ckp, "ala, yg mcm Dr. Fadilah Kamsah tu. bg ceramah.." tp, skrg aku fhm yg ia adalah lebih drp tu..dan, aku sgt suka course ni sbb ia cocok ngan aku..hehe

3.suka bercakap
kalo Incik KJ-Kun kata dia suka bercakap, aku lagi la SUKA bercakap..nak2 kalo time aku tgh membebel dan ader gosip hangat..memang tak renti2 ckp..hahaha..dan, aku bercakap sgt laju..sbb, kalo aku tak ckp laju, aku akan lost sbb dlm otak aku ligat sgt benda yg nak dikatakan...

4.kuat tido
memang aku KUAT TIDO!!! nak2 minggu exam nih..asyik tido ajer..lama plak tu..rasa lesu ajer bdn..waktu yg aku paling suka tido adalah antara 5-6.30 ptg (walaupun ramai yg bising kata tak elok tido pas Asar, nanti jd gila. tp, yg gila, adalah seorang tu ajer..ahahaha)

5.suka tgk TV
aku tersangat suka tgk TV. terutama RRT...drama plak, aku suka kalo citer seram atau romantik komedi..kalo citer2 aksi, aku prefer tgk kat wayang ajer..dan, aku sgt2 pentingkan dan hafal waktu siaran TV. Kj selalu sindir bila aku ter"penting" program kat TV drp makan malam..hahaha

6.suka menyanyi
everybody who knows me knows about this one...aku suka menyanyi..dulu, setiap minggu mesti akan gi karaoke ngan KJ..tp, skrg ni tgh melancarkan kempen berjimat sementelahan aku kena wat praktikal plak cuti sem ni. mesti kena guna byk duit..lgpun, hampir semua lagu yg best n tahu, aku da nyanyi ar..cuba korg bygkan berape byk lah aku ngan Kj dah melabur kat pusat karaoke tuh..eee, seram!!

7.suka minum Super Big Gulp
aku mcm yana gak, dah addicted ngan air karbonat. tu pasal perut aku mengkedepan ajer (bukan sbb mls jogging),hahaha...ni semua gara2 kalo mkn kat Fast Food Restaurant mesti tak cukup air..tu pasal aku cari alternatif lain, yg rasanya sama dan best..then, it comes to 7E..hehehe..aku suka air pepsi (sbb coca-cola boikot.hoho..)

8. aku tak tahu pasal teknologi!!
pergh..ni la yg paling seyes dm hidup aku...aku memang lemah bab2 teknologi nih...tak kira la psl latest henset ker, kamera ker, komputer ker; aku memang tak tahu..ni semua sbb aku tak berminat nk amek tahu..asalkan boleh guna, cukup...lgpun, aku ni miskin. setakat tahu benda2 camtu tp tak mampu beli dan bukannya milik kita, ape la gunanya...lain lar kalo hafal benda2 tu bley bg aku 4 flat pekse..huh

9.suka sangat membaca
ni memang tersangat SUKA...terutamanya komik dan sokabo...aku kalo dpt komik, aku akan bc berulang2 kali tanpa jemu...dan sokabo, aku bc sbb aku rasa adalah penting utk kita mengetahui isu yg berlaku...buku2 fiksyen pun aku bc..dulu time budak2, aku bc gak novel..tp, la ni aku bc buku2 motivasi dan gak buku2 yg hebat cam buku Faisal Tehrani (walaupun, amatlah pyh utk aku menghabiskan bacaanku dlm sekali baca.huhu)

10. aku suka SHOPPING
hahahaha...jgn ingat org pompuan ajer suka bershopping. la ni lelaki pun suka gak. tp aku suka bershopping sbb nak jd pengguna yg bijak.. aku bershopping bila mana ader sale ajer..lgpun, aku suka mengetahui harga2 terkini barang2 kat pasaran, terutamanya harga makana...hahaha..tu mknn yg ada dlm loker aku, semua aku beli sbb ader offer..kuakuakua..untung bini aku nanti!

sebenarnya byk lagi aku bley tulis...sbb aku ni SUKA MENULIS....walaupun aku TAK SUKA MAKAN SAYUR, IKAN, UDANG dan SOTONG, tetapi aku sgt SUKA BERJALAN-JALAN.. tp skrg dah berkurang, sbb KJ bz ngan PSM dia dan aku kena sahut kempen berjimat demi negara..huwahuwahuwa

4. Anda perlu memilih 6 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda..

Dengan segala kuasa yg diberikan ke atas pundak sy ini, maka secara rasminya penerima award berikutnya berserta tag ini ialah:

a) Nadhir a.k.a Mamat POyo
b) Cima a.k.a tulisan tangan
c) Fairuz Selamat a.k.a Palsu
d) Datz mee... (sori tak tau nama ko..sori tak dpt drop comment kat blog ko..)
e) Dullfefry a.k.a Mat Crap atau Luff
f) Nazri Awang a.k.a mr. Flowerhornz...

hahahaha...aku tunggu plak entri korg pasal tag nih...kuikuikui..padan muka kena TAGGED!!!

p/s: badge tu bley bawak gadai tak???

Saturday, April 25, 2009

KuRUs....???


Betul.
...tak maen2...

memang "kurus"

eh, apa yg kurusnya nih???

rileks..rileks...ni bukan nak cerita tentang aku yg semakin kurus. apatah lg nak cerita ttg rancangan KJ untuk menjadi kurus. meskipun tentang Yana yg pasti senyum melebar bila aku mengatakan bahawa dia kurus.Malah juga cerita Nadhir yg kurus kering..Tapi, ni adalah cerita tentang "KURUS."
(apa ler yg aku carutkan kat atas..abaikan aje la..hahaha)

semalam, 24hb april 2009..selepas aku tonton citer One In A Million (sbb KJ nak sgt tgk performance Tomok, dan in the end of show, bukan maen lg dia memuji Esther. yela, taste pompuan faveret KJ kan yg "montok2"..hahahaha..pecah lobang!), aku tonton citer realiti pasal Agensi Janice Dickinson (seorang model tua yg masih cantik bergetah + kelazeran mulut tahap tenuk + perasan dia 1st Supermodel in d World..), aku pun alih la saluran TV ke channel TV9. sajer, tgk2 citer ape yg ada. masa tu dlm pukul 11.20p.m. then, pandangan aku tertancap pd satu drama yg disiarkan kat TV9..mula2 tu, buat dunno ajer, ye la, citer last drama Melayu yg aku tgk betul2 adalah pada bulan Ogos kot, 2008 ; Suara Saleha (lakonan Ogy, Fauziah Nawi & Raja Azura. Drama ni menang drama terbaik anugerah skrin taun lepas). then, aku dah tak tgk2 drama melayu dah..ditambah pulak dgn idea2 klise yg cukup menyakitkan hati, better im not watching d drama...

tapi drama ini cukup berbeda..KURUS..itulah tajuknya..dan tajuk komersialnya adalah DAYS OF THE TURQUOISE SKY (ni aku tau drpd internet)..jgn ditanya kenapa signifikan tajuknya Kurus, tp kalau tajuk yg bi tu, mungkin disebabkan salah satu babak yg dilontar dialog yg cukup indah mengenai langit kebiru-biruan...

antara babak yg aku suka, adalah ketika watak sampingan, Eli, kawan sekelas Ali (watak utama) sedang berborak2 dgn Iqa, seorang perempuan yg berbadan "comel" di sebuah pangkin..
Eli : eh, ada lebah lar...
Iqa: maner, maner?...eh, awak nak tau tak...lebah kan, boleh wat sy kurus....
Eli : yeke?
Iqa: Betul..aritu kan, sy kena sengat dgn lebah kat atas kepala. lepas tu, kepala sy jadi pening. tiba-tiba, saya rs badan saya menjadi semakin kurus...
Eli : betul ke ni awak??
Iqa: betul...cuba awak tangkap seekor lebah, sy tunjuk...
kemudian, Eli tu cuba tangkap lebah tp tak dpt. lama cuba, dia dpt tangkap seekor lebah, tp da mati. Eli pun cadangkan kat Iqa, suh amik bisa lebah tu. kot2 menjadi. Iqa pun picit lebah tu utk kuarkan bisa, dia pun sapu kat atas kepala...then dia tny;
"saya nampak kurus tak???"

babak kedua yg aku suka, juga babak antara Eli dan Iqa..masa tu dorg tgh tgk langit..
Iqa: Awak nak tau tak...kalau langit warna ungu, maknanya dia tgh sedih. Dia bergaduh dgn awan...
Eli : eh, mana awak tau??
Iqa: iya lar..cuba awak fikir..kalo langit kelabu, hujan pun turun..tp, kalo langit ungu, tak pernah pun hujan turun tau..
Eli : oooo...

kenapa aku suka kedua-dua babak ni? sebab pada aku, dialog dan situasinya mempunyai makna yg sgt mendalam...walaupun babak ini bukan babak penting yg merencanakan perjalanan drama 73 minit ini, tp bg aku, 2 babak ini sgt meninggalkan kesan...

ini adalah sinopsis drama Kurus yg aku amek drp internet:

"...Ali (newcomer Arshad Zamir), a 15-year-old boy living in rural Malaysia, is enduring the usual growing pains: —smart-arse bullies, teenage boredom, and a single-parent household. But the arrival of the new English teacher, Miss Liew a.k.a Carol (Carmen Soo), unleashes in Ali one serious schoolboy crush. On top of his father's complicated love life and his own yearnings for Miss Liew, Ali also witnesses his best friend's mixed-up feelings towards the posh new girl in class transform from loathing to love..."

pelakon-pelakon dia, ada yg batu dan ada gak yg lama seperti Namron yg memegang watak Budi (ayah Ali), Mislina Mustapha (watak Leana-jiran Budi yang suka kat Budi dan selalu ajak kawen sbg balasan bg pinjam duit dan selalu mejaga Ali. Kalo korg tak kenal siapa Mislina Mustapha ni, dia ni pelakon yg jd watak Mak Melor dlm filem Talentime dan berlakon dlm iklan PLKN, yg jd watak mak yg menangis tu..huhuhu) dan Miss Carol (Carmen Soo- cikgu yg diminati Ali, tp dia sudah ada pakwe (Billy) yg mengaku kononnya dia seorang usahawan namun sbnrnya Billy hanya lah seorang pencuci kolam ikan yg selalu mencuri-pakai kereta bos nya...)

Diarahkan oleh Wong Min Jin, drama ini telah mendapat penganugerahan Hadiah Khas Juri dalam Bangkok International Film Festival's Golden Kinnaree Awards pada 28 september 2009 di bawah kategori South-East Asian Competition. Selain dipertontonkan di Bangkok, dram ini juga telah ditayang di Hong Kong, Taipei, Brisbane dan di Cinema Digital Seoul Film Festivals. so, no wonder aku merasakan drama ini hebat kerana drama ini memang "hebat." Ternyata, jauhari jualah yg sesuai dgn manikam..Hahahaha

Ok la. byk plak aku celoteh kali ni. bukan apa..aku dah sgt merindui drama2 melayu mahupun drama bersiri melayu yg berkualiti setelah drama KAMI tamat siarannya dulu dan filemnya pula tidak mendapat kutipan pecah panggung..mungkinkah, rakyat di Malaysia, buta produk tempatan berkualiti???? You asked for it....

p/s: org kata, drama2 arahan Kabir Bhatia pun berkualiti. Yeke???


Ali, yg sedang berlatih tinju sebab selalu dibuli...


Ali, bertanya kepada bapaknya, "adakah kita ini miskin??"


Budi sedang meng"ayat" Leana untuk pinjam duit byr hutang judi...


Miss Carol sdg mengambil buku-buku yg jatuh dlm kolam...


Akhir ceritanya.....Ali memboncengkan Miss Carol...adakah cinta terhalang berputik???

Thursday, April 23, 2009

SaLaH TaFSir???


perjalanan yg memenatkan...

huh!

abes ajer pekse etika ptg tadi, aku trus kuar gi Angsana ngan KJ..walaupun "kengerian" berlaku yg mengecutkan jantung ini, tp perjalanan tetap diteruskan demi Minggu Saham Amanah Malaysia (MSAM) 2009...bak kata KJ, "aku sorang yg tnang. Wlaupun mtor rosak d tgah jln. CoOl je. Tp ko mgelbah haha" (ini petikan daripada SMS yg baru aku terima seminit sebelum menulis perenggan ini.TQ)..hahaha..bukan aku gelabah, tp normal bereaksi sebegitu tika motor yg tgh2 laju melungsur di tgh jalanraya dgn bas kat belakang, tetiba berenti enjin..pergh, angker siot!!!

dah2..bukan tu yg aku nak citer. apatah lg tentang minyak masak atau kotak pensel yg kami menang semasa di MSAM itu, tetapi perkara yg penuh dgn pertanyaan...bior beno???

alkisahnya semasa kami sdg dlm perjalanan balik ke UTM. masa tu dah sampai kat depan Shell Sri Putri. tetiba aku nampak ader 2 org, bersama di atas sebuah motor...biase le tu..tak pelik pun...aku perasan yg pembonceng (berbaju hitam) tu peluk penunggang tu (masa tu aku tak nampak baju ape dia pakai)...biase le tu..dah tak pelik gak pun skrg nih...

semasa sampai di selekoh bawah fly-over (yeke name menatang tuh?? lantak ler), aku dapat tgk rupa pembonceng tu..pergh! jantan rupe nyer..start from that, aku dah pelik..ape kes "awek" plak yg bawak pakwe??? time tu gak aku dapat tgk yg penunggang tu baju pink..

tapi kan...setelah diamati..(biasa ar. budak psikologi memang kena byk melihat org..huhu), aku rs cam badan penunggang tu adalah lelaki ajer..coz jelas sgt "rata"..ops!!! =) aku gitau KJ. dorang tu macam lelaki-lelaki ajer berpeluk..ntah ar, memang KJ pun nak tau gak kot, tetiba KJ memecut kat depan..

PERGHH !!! memang ternyata lelaki gak..baju pink lak tuh..."pakwe" yg kat belakang, pandang kitorg dengan raut bangga ajer..KJ pun memecut motor ke depan..tp mungkin dorang tak puas hati lg kot nak dapatkan pandangan kitorg tentang dorang, laju plak moto dorang potong kitorg..lagi sekali dorang menjeling kat kitorang...

Ahhhh! buat dunno ajer ah..maka berlalu lah pergi "si luncai dengan timun-timun" nya... ape lagi nak dikater? korang wat le kesimpulan sendiri....

p/s: selalu gak kaki "terkepit" KJ bila dia bawak moto laju..tp tu reflek je. kesan trauma kemalangan dulu, bukan nak amek "kesempatan" tau...huhuhu

Wednesday, April 22, 2009

SeRaM @ MenG"GeRaM"kaN??



benar...
tika ini, jam masih lagi berdetik... 1.40 pagi
jantung ini masih lagi berdegup... dup dap dup dap

namun entah mengapa...
ketika angin sepoi-sepoi linguistik bertiup sayu...
ketika KJ tido berdengkur di blok nya itu...
aku berasa bagaikan ada sesuatu yang mengganggu

PERGH!!!! ALARM KECEMASAN BERBUNYI!!!
tak berenti-renti lagi! dah 1 jam setengah ni !! macamaner aku nak tido apatah studi nih!!!! esok exam wey....


p/s: naseb baek alarm henset aku lagu AKUSTACY...hahaha..bangun2 tido ajer, terus kita JOGET!

PaNJaNG LeR !!!

kenapa entri aku panjang-panjang???

alamak..susah ar nak jawab soklan ni...ntah la. ade membe aku ckp kat aku, nak tulis blog ni pendek2 ajer..dia kata jenuh baca aku punya entri...tapi, aku maner la tau nak tulis pendek2!!! nak pendek2, aku tulis kat SMS ajer la..confirm tak lebih 1 pages (jimat kredit..hehehe)

p/s: dah pendek pun. pueh hati??? hahahaha

AkOo - UnDeReSTimATED???


SEYES!
BETOL!!
TAK TIPOO!!!

betapa duka lara hati ini menanggung pedih...kerana di"underestimate" kan dengan sebegitu tragis...bukan kerana dilontar kelongsong peluru pemedih...tapi kerana diri tak dapat kekasih...

wah2..bermadah sebentar aku..
(sila abaikan madah empat baris yang di atas. TQ)

salahkah aku kerana BERKULIT PUTIH??? salahkah??? tidak ku pinta dilahirkan berkulit putih (tapi aku memang suka pun. nampak ensem. hahaha) tidak ku jangka berkulit putih (ye lar,buat ape aku nak susah2 pk kulit aku warna aper time lahir dulu..) dan tidak ku faham mengapa begini (ntah. aku rasa kulit aku biase ajer, tp kwn2 kata aku putih. isk, mcm Orlando Bloom ler plak..hahaha)

ape ntah yg aku merepek nih!! yela, esok dah nak start 1st paper, tp alarm kat blok ni buat "hampeh" plak...ilang mood makan 51 hari dibuatnyer...

beginilah alkisahnya...aku sering tertanya2. kenapa la makin aku matang (bukan berusia), semakin kurang dah perempuan nak tekel aku (yela. aku ni org pantai Timur. Malu ar nak cari timba. hehehe)..walaupun reputasi aku baik semasa kat sekolah - dulu aku ketua pelajar, wakil negeri ke Sarawak dan seorang yg sangat peramah mesra selain kurus (time ni aku kurus dan nampak tinggi k!)...tp bila tiba time anta request (ala, yg org beli nak bg kat org lain, kunun2 secret admirer tu..) aku tak dapat pun..SEDEY BANGAT! takkan takde org minat aku kot???

then, i got the answer..masa tu time matrik, kelas BI..my lec, Miss Husna Izulzakiah asked in the class, "what are the types of person do you like to be your life-partner?" then, dia tny kat budak2 lelaki. HARUS LAR kitorg jwb cantik, beriman kan??hehehe..tp jwpn pertama yg terkeluar drp bibir mungil seorg wanita ganas bernama HEDAYAH SENAWI menyentapkan ulu jantung aku, "DARK-SKIN!".

aduh! berulang-ulang kali aku tgk kat tgn aku. kulit aku ni, kategori aper?? PUTIH..aiseh! rupa2nya, ramai plak yg bersetuju ngan jwpn si YAH tu td..so, makna nyer mmg pompuan suka lelaki kulit gelap la ek??? siapakah pulak yg tinggal utk suka lelaki berkulit putih cam aku???

kakak aku pun same. melalui pemerhatian aku, pakwe2 dia drp dulu smpai skrg semua kulit gelap2..bila aku tanya dia, "taknak koi (maap! keluarga kami bercakap dlm loghat Temerloh a.k.a. Pahang. so, fhm2 aje r..) amek pakwe cam aok. putih wat per! nampak cam lembik ajer!" pergh..terbakar cuping telinga aku yg menipis nih..

so, begini lar jadinya aku..dgn badan yg semakin memberat krn tiada yg mngambil "berat" aku..terpaksa la aku terima kenyataan. tp, betul jugak..aku tgk, kwn2 aku yg kulit gelap lg mudah dpt awek drp "kami" yg berkulit cerah..ape la kurangnyer "kami"?? tak cukup "jantan" kah?? aiseh, mcmaner la nak tunjuk plak ni..ops!

so, to the gurlz out there! please save us from the "dark" of world!!! fikir-fikirlah dan selamat beristikarah!!!
VOTE FOR ME, VOTE FOR WHITE!!! hahahahaha

p/s: tp, peliknyer, bila tang pelakon omputih, dorg suka mcm separuh nak mati ler plak! pilih "balak", amek yg gelap2..pelik3..ade sesiape kenal ROBERT PATTISON??? saper tuh???

Tuesday, April 21, 2009

RRT = SosiAL ???

ini bukan sambungan entri di bawah. cuma kebetulan isu yang sama.

aduh! parah!
aku dilabel lagi sekali!

ni semua gara-gara kegilaan aku.
ape??
RRT ler!!!
(sila baca entri di bawah kalo taktau RRT tu aper!)

aku punya ler menjunjung tinggi adat ketimuran, tapi ada segelintir insan plak kata aku ni sbnrnya sosial. sosial macamane lar plak nih?? bercampur gaul lelaki pompuan? suka melepak huhahuha sana sini? suka berpeleseran dengan gaya trendy? pergh!!! takleh membayangkan macamane ler rupa aku cam 3 keadaan td. mesti macho ah..hahaha..

ni citer lama. tp aku saja bangkitkan, supaya org tak salah fhm ngan aku bila baca entri di bawah. yela, org Malaysia kan cepat jump into a conclusion about something..

aku pernah dikatakan sebagai seorang yg sosial gara-gara aku suka tgk RRT & rancangan hiburan..citernya mcm ni. senior aku ajak kuar gi lepak2 ramai2 ngan budak2 kelab-lelaki perempuan. masa tu aku baru join kelab tu, so aku menunjukkan ekspresi tak selesa dgn keadaan tu. then senior aku tu sound, "eleh ko tu roy, wat-wat ajer baik. aku tau ko tu sosial. macam aku tak tau ko suka sangat tgk america's next top model tu, AIM lar, ABP lar..." eh, please ar. setakat suka tgk elemen hiburan, tak bermakna aku ni seorang yg suka berhibur. lgpun, aku suka gak baca newspapers, takde plak dia nak ckp aku ni NERD!!!

ntah ar. aku tanya gak kwn2 aku, aper kah dorg rasa aku ni seorg yg sosial? tak pulak dorg kata ya, siap tenung aku mcm takleh terima ajer soklan tu..bila aku tanya ape kaitan tgk RRT dgn sosial, dorg pun ragu2 bersusah-payah nak mengaitkannya tp tetap aku bidas..hohoho..

SO, walaupun kita suka MERAH, tak bermakna kita ni seorang PEMARAH. Walaupun kita suka PINK, tak bermakna kita join geng PINKY. Walaupun kita suka TIDO, tak bermakna kita ni BODO...akhirnya, semuanya terpulang kepada minat masing-masing. Manusia ni kan unik. Berbeza antara satu dengan yang lain. CHOW!!

p/s: teringat kat sorg kawan aku yg suka mkn budu, tp dia org KL. takde bau-bau bacang mahupun petai pun dgn org Kelantan. huhuhu

Sunday, April 19, 2009

RaNcaNgAn ReaLiTi TV BaRaT. Banyak Nya!!!



siapa yang suka tonton rancangan realiti tv, angkat KENING SEKARANG!!!!


wah, wah,wah...mesti ramai yang angkat. yela, rancangan realiti TV kan satu fenomena sekarang...apa-apa sahaja tema yang boleh difikirkan, akan diangkat menjadi rancangan realiti...hatta, pertandingan masak Maggi pun jadi rancangan realiti..aku dengar2 jugak, ada kursus motivasi sekarang ni pun sudah menggunakan pendekatan rancangan realiti, iaitu penyingkiran supaya dapat mewujudkan rasa keinsafan dan rasa menghargai teman (kalau korang dapat bayangkan lah macamana sesi ini dilaksanakan)...

itulah hakikatnya generasi hedonisme masa kini. kita mudah mencedok idea barat, dan kita laksanakan di sini kononnya setelah disesuaikan dengan budaya Timur.tapi yang ADO???..ceh, ayat komersial ajer tu...malah, penulis prolifik kegemaran aku, Faisal Tehrani juga pernah mengangkat sindiran mengenai isu ini lewat melalui karya agung (sebab aku paling suka buku ini) beliau, Advencer Si Peniup Ney...jadi, sudah terang lagi bernyala, rancangan realiti TV telah menjadi suapan "makanan ruji" tontonan rakyat Malaysia demi tuntutan "rating" dan permintaan "gila-gila" tika ini...

huh, macam menulis esei pulak aku ni. biasa la. lama tak menulis, jadi macam ini lah.hehehe..sebenarnya, aku ni pun salah seorang fanatik rancangan realiti TV.huhu..tapi originality dari Barat lar..bukan memperlekehkan rancangan realiti TV tempatan mahupun mengagungkan pendekatan Barat, tetapi cukup sekadar hiburan dan kadang-kala, falsafah yang ada dalam rancangan tersebut..kalau rancangan realiti TV tempatan, banyak sangat yang "fening" nyer..yela, tuntutan "transformasi" kan???

aku sangat suka rancangan realiti TV (RRT). sampai satu tahap, aku sanggup keluar awal kelas kuliah malam sebab nak kejar waktu siaran RRT tu..ni 20 RRT yg pernah ditayangkan di saluran TV tempatan dan aku pernah tgk, berserta dengan ulasan:

1) Survivor (sebab challenge dorang menarik dan pelbagai. lg2, tgk cara mcmane dorg survive dok dalam hutan @ pulau selama lebih sebulan, smpai jd "kering" badan tu)
2) The Biggest Loser (lihat transformasi org gemuk jadi kurus, dgn pelbagai godaan. bygkan lah. depan pintu masuk rumah dorg, ada mcm2 mknn mcm donut coklat, kek, ayam goreng, fries, keju dll. seksa tgk muka dorg yg kena tahan nafsu demi nk menang)
3) America's Got Talent (sbb mcm2 bakat dorg persembahkan. ada gak yg tak masuk akal macam maen gitar guna pemotong rumput, buat yodel malah anjing peliharaan dorg pun ada bakat berjalan atas tali rentang!!)
4) American Inventor (rncngan ni memang patut ditonton, sbb kita kekurangan invention yg boleh dikomersialkan world-wide. peserta bukan sahaja dinilai originaliti ciptaannya, malah kegunaan alat, pasaran, kemudahan dan segala aspek perancangan penjualan)
5) The Bachelor/ The Bachelorette / Average Joe (kita boleh tgk betapa kdg2 perempuan (atau lelaki) sanggup buat apa sahaja demi memikat seorang yang kaya atau cantik, walaupun ada sesetengah episod tu, Average Joe sbnrnya hanyalah seorang pembajak yang diupah menyamar orang kaya yang bujang!!)

6) Hell's Kitchen (aku bukan minat tgk peserta dia, tp minat tgk Chef Ramsay tu sbb tersangat lah celupar. kdg2 rasa nak belasah aje dia kalo aku yang kena kat depan dia.hehehe)
7) Iron Chef (dulu, aku adik-beradik suka sgt tgk citer ni. siap teka pencabar atau iron chef yg menang. dlm 60 minit, dgn satu tema makanan yg kdg2 pelik cam landak laut atau tomato bulat, peserta kena wat mknn utk entri, makanan utama dan dessert. fuh mantap!)
8) The Apprentice (tak kira la apprentice biasa, versi Martha Stewart atau celebrity apprentice, aku sgt lah suka dgn task2 nya. lebih2 lagi masa tgk dorg berbalah a.k.a berdebat untuk pastikan diri tak dipecat. akhirnya, "YOU'RE FIRED!!!")
9) Shear Genius (ni rncngn realiti yang baru aje aku minat. pasal tukang gunting rambut. tp, yg bestnya korg kena ikut tema dlm masa tertentu utk bentukkan rambut klien. paling aku suka episod minggu lepas, kena ikut tahun pelbagai mcm zaman Victorian, zaman Elizabeth, 60', 20', 40' punk, medieval dll)
10) Fear Factor (terutamanya cabaran kedua, yg kena mkn benda2 pelik..eui...tp, omputih ni lebih sanggup mkn embrio ayam daripada 2 ulas durian. kita ni kalo durian, mkn 5 biji pun rileks aje..huhu)

11) Amazing Race (ni aku suka sebab boleh tgk budaya org lain kat negara luar, dan tugasan2 dia pun menarik. dah lar kena berlari2 dgn beg galas! bg aku, equal to Survivor)
12) Extreme Makeover (tgk org2 yg buruk "dibedahplastikkan" menjadi cantik. kdg2 tu muka ok aje, tp biasa lah, manusia. tak penuh cukup dgn apa yg ada)
13) The Swan (ni hampir sma dgn extreme makeover, tp peserta akan dicantikkan keseluruhan- muka, gigi, gaya, tubuh- dan sorg peserta yg terpilih bg setiap episod akan menyertai pertandingan ratu cantik bersama peserta2 terpilih episod yg lain utk dimahkotakan "The Swan"..fuh,mcm2..)
14) Scare Tactics (ni rcngn realiti TV nak takut2 kan org lain. walaupun takde hadiah, tp aku layan sbb kdg2 tu mmg menakutkan gak ah..huhuhu)
15) Who Want To Be A Superhero (Stan Lee punya idea. ok gak ah, cuma terasa sgt peserta2 ni buat2 a.k.a. berlakon ngan kostum "hero", buat aku tergelak sgt2..hehehe)

16) Project Runaway (aku suka sgt tgk Heidi Klum. She looks so Gorgeous!! tema setiap minggu pun menarik, membuatkan cabaran lebih terasa)
17) American Idol (dulu aku tgk gak ah, tapi skrg dah malas ajer. ntah ah, bila rncgn realiti TV yg nyanyi2 ni, aku dah rimas.eui..)
18) So You Think You Can Dance (aku paling tak suka rncgn ni. bukan ape, membosankan. tgk orang menari buat aper. ntah, tak best!)
19) America Next's Top Model (one of my very favourite! sbb tugasan dan cabaran dorg menarik. dan kdg2, bley tgk betapa gambar yg bijak boleh mencantikkan rupa seseorang. kdg2, berangan kot2 dpt awek cantik mcm tu..hehehe)

dan

20) The Mole (aku tau, mesti ramai dah lupa RRT ni. stkt ni pun, aku tau cuma sorg aje kwn aku kat U ni yg masih ingat RRT ni. pernah bersiaran di TV2, pukul 11 mlm hari khamis, ni la RRT yg paling best aku tgk. konsep cam amazing race, tapi dlm sekelompok peserta ada sorg pengkhianat/penyamar. dan di setiap set tugasan, ada hint yg bagitau siapa sbnrnya pengkhianat tu.mmg best ah.sampai ke abes dorg tak dpt teka, punyalah bijaknya "mole" tu manipulasi keadaan. tp satu musim aje aku tgk. tak tau la kalo ada musim kedua tp aku tak tgk..sob..sob..tp melalui kajian aku kat tenet, ada 5 seasons semuanya RRT ni.wow)

itu serba-sedikit RRT yg aku pernah tgk. yg aku tak cakap aku tak suka tu, maknanya aku suka le tu.huhu..Rancangan cam Who Want To Be a Millionaire, The Price Is Right dan Deal or No Deal pun tergolong dlm RRT, tapi bagi aku, tu just gameshow. Tapi, gameshow yg begitu menarik bg aku adalah "Identity" yang dipengacarakan oleh Jenn Jillette yg sangat tinggi lampai dan besar. menariknya, dgn satu klue, peserta kena teka 10 "strangers" berdasarkan gaya berdiri, muka, warna kulit, gaya berpakaian dan sebagainya..mungkin sebab aplikasi psikologi digunakan, sebab tu aku sangat suka cerita ni..

so, pernah tengok tak kesemua 20 di atas nih??
Rancangan Realiti TV Barat yang mana pulak korang suka??


p/s: aku tau. kang mesti ada yang cakap suka tgk Akademi Al-Quran, Akademi Nasyid dsb yg berunsur keagamaan. Itu memang seharusnya ah kita tgk, no doubt k! tapi, utk RRT tempatan lain, ntah la. korang sokong aje la atas nama "produk tempatan"..huhuhu


Antara gambar2 favourite aku dalam America's Next Top MOdel

Juara ANTM 6, Danielle dengan gaya "snow white" nyer..cute!

Juara ANTM 7, Caridee dengan wajah seramnya tapi tetap maintain bergaya..

Juara ANTM 11, Mckey yang begitu hebat! Aku terpaku tgk gambar ni mula2.

Juara ANTM 3, Eva. Gambar ni la yg membuatkan aku tertarik nak tgk ANTM, sampai skrg..


ada byk lagi gambar aku suka. jenuh mlm smlm aku search gambar2 juara ANTM 1-11. tapi, aku taruk sedikit aje la. letih korang nak tgk, dah la kena baca entri pjg2..huhuhu