BeRape RamAi BaCa BLoG aKoo Nih???

Monday, April 27, 2009

InCiK HeLmeT

ini adalah mengenai helmet...
ini bukan mengenai rambut potongan helmet...
malah ini juga bukan mengenai tembikai yg dipotong dijadikan helmet
(tidak fhm?? spt biasa, abaikan...)


"...ini bukannya cerita tetapi kisah benar
tolong percaya
hidupku sering diganggu
kerana kamu buat aku tak menentu
siang malam terganggu...."
(khayal - Alif OIAM 1)

Betul! "dia" memang mengganggu keharmonian hidup aku...tiap kali aku nampak "dia," aku resah, aku gelisah bertambah gundah...hehehe, sajer wat ayat madah.kuikuikui...malam smlm, semasa aku ngan KJ nak kuar, sbb nak tgk kedai moto yg KJ anta moto rosak dia tu bukak lg atau tak disamping ingin membuat lawatan mengejut ke pasaraya Giant, "dia" datang lagi!!

kali ini, "dia" hadir dgn pendekatan baru! "dia" tidak lg mencari sesiapa yg tidak memakai helmet, tetapi kini "dia" semakin mengganas terhadap org yg pakai helmet sekaligus...siapakah ia??? makhluk pemakan helmet kah? alien pembuat helmet kah?? pencuri helmet kah???

SALAH!!!


"Dia" ialah tak lain dan tak bukan.....INCIK HELMET !!! a.k.a PAK GUARD UTM nih..pergh, berbirat ulu tengkuk (lg skali) bila terserempak dgn pak guard yg pe'el mengada nih...dulu, bley gak ah aku was2 bila kena tahan dgn Pak Guard nih sbb helmet aku tak cukup sifat, tp la ni helmet tu punya lar lawa smpaikan KJ pun selalu jeles dan hantuk2 kan helmet dia ke helmet aku ms naik moto dengan niat untuk men"cedera"kan kesayangan aku itu..tapi, kenapa plak kali ini aku kena tahan???

ceritanya begini...mlm semalam, semasa kami nak keluar ke Taman U dgn menggunakan moto Incik Padir a.k.a Carbon Kid, seperti lazimnya kami perlu menempuh laluan yg cukup mencabar; pintu masuk / depan UTM..kat situ sah2 lar byk Pak Guard toing2 dok berkawad kat situ mlm2..huhu..semasa kami sampai di lintasan terakhir, tiba2 ada Pak Guard yg begitu kerek dan langsung tidak hensem apatah manis utk dipandang, menahan moto kami...ehh, pehal lak ni?? nak check road tax moto plak ker??

setelah kami berhenti...
Pak Guard : ni nak pakai helmet ke tak nih? kalo taknak, baik takyah pakai
Akoo : hah? (dlm fikiran) kena cabut helmet ke?

maka, pd saat2 aku nak tanggalkan helmet (dah, dia yg suruh!!), tetiba dia sound KJ plak:
Pak Guard : ni pun satu. tak reti2 pakai helmet betul2 ker?

lar...rupanya dia bukan suh aku takyah pakai helmet, tp suh aku 'klip' kan tali helmet tuh..eh, lantak pi lar. sejak biler Pak Guard UTM ni ada collaboration ngan pegawai JPJ nih..amboi, besar sgt ke ruang lingkup kuasa Pak Guard UTM nih??? musykil! namun, disebabkan kami amatlah menghormati warga tua teras masyarakat itu, maka kami pun mengikat helmet masing2 (kecuali KJ, sbb helmet dia dah tertanggal klip tuh..hahahaha) dan berlalu pergi menuju ke haluan.. (kalau nak diikutkan hati aku, aku nak selamber ajer gi Taman U tu tak pakai helmet. kalo aku kena saman, aku ckp lah Pak Guard UTM tuh yg tak bg sy pakai helmet. jgn saman sy, saman lah dia tuh!! hohoho)

inilah Pak Guard UTM...yg cuba melakukan apa-apa sahaja cara utk menyaman budak2 UTM nih dgn harapan dapat menge'pow' duit mereka sebelum berakhirnya semester ini..malah, jika dulu Pak Guard hanyalah melepak di dalam pondok ber'air-cond'nya, skrg nih rajin plak meronda2 dan wat road block sampai mlm2 buta...pergh, gaji lebey tuh!! hahaha

LIHATLAH DUNIA!!! INILAH PAK GUARD UTM YANG SUKA MENGIKIS DUIT WARGA UTM YANG PENUH KESEMPITAN DAN KESESAKAN..WUAWAUWUA

p/s: kenapa tiap kali nak hujung sem ajer, byk lah plak road-block..aper? UTM dah tak cukup duit sgt ker nak wat program sampai 'mengemis' mengenakan pelajar???

14 comments:

  1. roy kalau x pakai helmet x ada beza pun...
    hahaha

    ReplyDelete
  2. roy kalau x pakai helmet x ada beza pun...
    hahaha

    ReplyDelete
  3. roy kalau x pakai helmet x ada beza pun...
    hahaha

    ReplyDelete
  4. knp xde beza? eh, aku stuju apa dgn pak guard tu suh ko klipkn helmet. aritu b'balut kaki. bi b'balut kpale plk kang. safety first okay

    ReplyDelete
  5. PENGAWAL KESELAMATAN UTMDecember 17, 2009 at 2:40 AM

    TUGAS PENGAWAL KESELAMATAN ADALAH MENJAGA KESELAMATAN WARGA UTM DAN HARTA BENDA UTM...

    TAK INGAT KE PERISTIWA STUDENT PEREMPUAN PENDIDIKAN ISLAM YANG MENINGGAL DUNIA AKIBAT KEMALANGAN DISIMPANG BAWAH MASJID PADA TAHUN LEPAS..

    KESIAN EMAK BAPAK DIORANG, DIDIK PANDAI2 TIBA2
    MENINGGAL PASAL ACCIDENT..

    KAMI PENGAWAL2 UTM CUBA SEDAYA UPAYA KAMI UNTUK MENGURANGKAN KEMALANGAN DALAM UTM, TAPI TAK TAULAH JIKA MEMANG ADA PELAJAR YANG SUKA MATI CEPAT..

    HARAP ROY@AZRUL KENA PATUH ARAHAN PENGAWAL,UNTUK KESELAMATAN ANDA JUGA.. TAK LUAK PUN KULIT KAT LEHER KALAU IKAT TALI HELMET PUN..

    ReplyDelete
  6. setuju dgn pengawal keselamatn utm heheheh

    tapi betul ke ni???hehehe

    kirim salam kat pak selamat eh...

    lama x borak dgn dia

    ReplyDelete
  7. Wakakakaka.. Amik ko Roy.. hahaha.. kan da kene.. aku sOkong 100% ngn pngawal Keselamatan UTM... hahaa...
    lau xnak kene saman n sygkan diri.. PAtuhi la undang2 jalan Raya... Yang kerek ke ape ke lantak die la.. asalkan kite wat ape yg sepatutnyerrr

    ReplyDelete
  8. hahahaha..kulit kat leher tak luak, tp kulit kat telinga luak ar...org2 tua kata, "kita berbudi, org berbahasa..", "kalau tak tahu, tolong tunjukkan"..bukan ke bagus kalo menegur dgn memberitahu apa kesalahannya, bukannya tiba2 pusing ayat n menggertak...
    aku bukan taknak klip pun helmet tu, tp ms tu terlupa..so, kalo nak ingatkan pun, gitau la..ni tidak..nak menyindir tak hingat dunia..sib bek tak cabut helmet tu betol2...

    p/s: kami takde subjek "PEMAHAMAN SINDIRAN" kat UTM ni...hoho

    ReplyDelete
  9. encik pengawal sila saman budak dua orang ni roy dan udacun...diorang ada kat UTM skarang ni hehehe

    ReplyDelete
  10. atas kesalahan ape??? sbb terlalu baik n macho?? isk..susah2 aje...bagi je la saman tu kat org lain...tak hingin pun..kalo ada cik guard yg bg, aku nak la..hahahaha

    ReplyDelete
  11. PENGAWAL KESELAMATANDecember 18, 2009 at 3:23 AM

    `KITA BERBUDI ORANG BERBAHASA`
    PANDAI PUN SI ROY@AZRUL NI MENGGUNAKAN PERIBAHASA.... tAPI CUBA BACA AYAT YANG AWAK TULIS KAT ATAS TU.. BAGUS KE BAHASA DIA..PENGAWAL YANG BERTUGAS TU SEKADAR MENYINDIR JER.. TAPI AYAT YANG AWAK TULIS NI KIRA MENGHINA ORANG YANG LEBIH TUA DARI ANDA.. SENANG CERITA .. KURANG AJAR!!!!

    ReplyDelete
  12. org lama2 kata, "masuk kandang kambing, mengembek...masuk kandang lembu, menguak.."
    maknanya? pandai2 la menyesuaikan diri dgn keadaan sekeliling yg disertai tu...dlm blog ni, mmg begitu la bahasanya...boleh aje kalo nak gunakan bahasa klasik, tp dah namanyer pun kebebasan menulis, jadi terpulang la pd owner nak gunakan bahasa apa...tp takpe la..atas permintaan kan..
    "patik tahu patik berbuat tuanku murka..tp bukanlah lebih molek kiranya tuanku menggunakan pengalaman yang ada utk menegur secara beradab, sedangkan tika itu (8 purnama yg lalu tunaku! patik pun dah lupa akan 'entri' ini sbnrnya), patik berdua pun sedia melayan pihak tuanku dgn baik...inilah masalah kerajaan yg lupa akan kuasa tuanku..tatkala diberi mandat, patik diibarat seperti pesalah mandatori yg tak boleh lagi ditegur, tetapi dihukum...tetapi tidak mengapa...kerana patik sudah pun menurut arahan tuanku..jadi patik kira, sudah tamatlah oerutusan di antara tuanku dgn patik...usahlah menggunakan teknologi kerajaan yg ada di pagi2 hari untuk membalasnya, kerana rakyat yang lain pun ingin melihat tuanku berlegar-legar ke sekeliling kota...baru lah AMAN bak kata tuanku.."

    p/s: bahasa bukan utk diputar-belit, tetapi difahami...kalau tidak, lebih baik kita mengambil pendekatan 'membiarkan', daripada membuta-tuli menyalah-tafsir keadaan yg boleh menjatuhkan reputasi sendiri...

    ReplyDelete
  13. Nampaknya ROY vs PAK GUARD...hahaha

    Mcm ni lah, disebabkan nama saya ada dalam entri ni...jadi saya pun jadi saksi kejadian lah...

    entri ini tidak ditujukan kepada semua PAK GUARD...sape yang makan cili dia yang terasa pedasnya...(saya pun pandai peribahasa gak)... Contohnya, kami amat suka dengan PAk GUARD bernama Pak Selamat....boleh bertoleransi dan mendengar penjelasan kitaorang terlebih dahulu sebelum memberi surat cinta@ surat saman... dalam kes helmet ini...kami terlupa je nak kancingkan klip tu je...tapi telah disindir dan di tengking....bukankan boleh berkata dengan lemah lembut??? kami menghormati orang jika orang pun menghormati kami...

    p/s:harap Pengawal Keselamatan yang komen di atas ini berpuas hati...kami komen apa yang salah...apa yang betul kami puji...

    ReplyDelete
  14. stuju sgt dgn KJ... entri kali ni bukan mengutuk suma PAK GUARD. tp ada sesetengah PAK GUARD yang amat berlagak dgn uniform tu. kononnya mereka lah berkuasa di UTM.

    kwn aku prnh kna tengking sbb t'slh jln one way. apa slhnya ckp elok2. luka ke ank tekak tu klu ckp elok2? leher roy n kj xluak pn klip tu, tp terlupa. lainlh lgsung xpkai kn?

    maaf kpd semua PAK GUARD yg terasa. klu PAK GUARD leh masuk online forum UTM, mesti akan ada tajuk betapa kasarnya PAK GUARD UTM ni... klu taknak amik kritikan membina, jgn baca blog atau forum. aggap jelah diri tu hebat!

    p/s : maaf, emosi kurang stabil. klu t'kasar bhs, mntk maaf. sesungguhnya ini realiti pelajar2 utm hadapi.

    ReplyDelete