BeRape RamAi BaCa BLoG aKoo Nih???

Thursday, June 18, 2009

SuDaH TePu KaH ILmu Di Dada???


Terkejut...
Terkedu...
Terkesima...

apa lar kali ni ek??? huhu...bersempena dengan petang yg penuh kehangatan ni, aku nak buka minda kita semua dengan ilmiah! ye lar..takkan asyik nak dimomokkan dengan pengalaman harian lar, pendapat peribadi lar, mahupun tentang haiwan peliharaan! (huhu...jgn ader yg terasa tau..kuikui).. so, kali ni aku nak kongsi dengan beberapa fakta yg menarik yang aku search di internet dan dikoleksikan sebagai soalan Pusingan Umum semasa Pertandingan Kuiz untuk Tingkatan 4 dan Tingkatan 5 yang telah aku jalankan malam semalam...huhu..so, let's read!


1. Tahukah Anda dalam bahasa Inggeris dan Italy, jurugambar dikenali sebagai paparazi. Perkataan itu dipercayai diambil dari watak paparazzo dalam filem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh Federico Fellini pada tahun 1960. Dalam bahasa Melayu pula, ayah kepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh dikenali dengan nama papa Razzi. So, kalo diimplentasikan kepada Radzi Tarmizi, mungkin bley gak menjadi Papa Radzi...huhu (bukan Papa Roti tau..)

2. Tahukah Anda bendera negara Denmark telah dicipta 700 tahun lampau, menjadikan bendera paling lama digunakan di dunia lebih lama daripada penggunaan susu cap bendera. Tapi kalau lah bendera dah diguna beratus-ratus tahun, tapi perangai rakyat pun macam beratus-ratus tahun dulu, baik tak payah...huhu


3. Tahukah Anda Persatuan Cintai Hidupan Liar diasaskan oleh Richard Martin dari Ireland pada tahun 1824. Lagu Bola Sepak Dunia 1998 yang ditujukan khas buat pemain, peminat serta persatuan2 bolasepak amnya pula dinyanyikan oleh Ricky Martin. (kat Seremban ni Mantin bukanlah dinamakan sempena nama Ricky Martin tau. Malah, dia tak pernah datang sini pun..kerek! huh!)

4. Tahukah Anda hanya enam bahasa digunakan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) iaitu bahasa Inggeris, perancis, Arab, Cina, Rusia dan Sepanyol. ianya akan bertambah menjadi tujuh bahasa jika ada perwakilan yang menggunakan bahasa pasar atau bahasa kesat. (bahasa yang ke tujuh hanya biasa digunakan room dot dot dot)

5. Tahukah Anda kedua belah kaki kita tidak sama besar kerana sebelah adalah kaki kanan dan sebelah lagi adalah kaki kiri. Namanya saja sudah tidak sama jadi tentunya besarnya juga tidak sama. Tapi kalau perut, tak tahu lah plak ada sebelah kanan dan sebelah kiri..huhu

6. Tahukah Anda magnet ialah sejenis logam yang juga digelar besi berani. Sebagaimana namanya magnet ialah besi yang berani menarik butir-butir besi lain kearahnya. Bagaimanapun orang yang diupah untuk menarik kereta bukanlah magnet.

7. Tahukah Anda cicak memutuskan ekornya apabila diganggu. Apabila cicak menyedari yang dia diekori oleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supaya benda itu tidak mengekorinya lagi atas alasan tanpa ekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi.

8. Tahukah Anda burung dapat pulang ke sarangnya walaupun telah keluar kadangkala hingga beribu kilometer daripada sarangnya tanpa sesat atau silap walaupun tanpa bantuan kompas. Ini kerana setiap sarang burung mempunyai alamatnya yang tersendiri sebenarnya.

9. Tahukan anda bahawa seorang manusia normal tidak boleh menyentuh telinganya sendiri menggunakan siku.

10. Tahukah Anda bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya. Tapi, walaubagaimanapun orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa lapar.

11. Tahukah Anda gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapi mengikut kajian ahli gunung, api elektrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama tiga bulan.

12. Tahukah Anda orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.

13. Tahukah Anda antara kereta kebal dan tok guru ilmu kebal, akhlak kereta kebal adalah lebih baik kerana kereta kebal walaupun ia kebal tapi tak pernah membanggakan diri dan riak akan kekebalannya.

14. Tahukah Anda ahli sains seluruh dunia bersepakat jika nasi ayam dimakan sewaktu lapar, perut kita akan mengalami satu tindakbalas yang berupa kekenyangan. Nasi ayam juga boleh digunakan sebagai ubat untuk menggembirakan hati kita bila nasi ayam yang dimakan itu dibelanja oleh kawan kita.

15. Tahukah Anda perkataan May Day yang diulang sebut ketika berlaku kecemasan, baik di laut atau udara berasal daripada bahasa Perancis M’aidez yang bermaksud "tolong saya". Perkataan Mydin yang tertera pada Pasaraya Mydin pula bukan bermaksud ia dimiliki oleh pelawak terkenal Maideen.

16.
Dan tahukah anda bahawa hampir kesemua pembaca ~AkU DaN SeSuAtu...~ ini telah mencuba untuk menyentuh telinga menggunakan siku. hehehehehehehehe...eh! Sentuh la telinga korang dgn siku sampai ia kena…….Tak normal la korang maknanya...huhuhu


Kesimpulannya, soalan yang aku beri ini pada pelajar-pelajar tingkatan 4 dan 5, paling banyak dorang bley jawab pun hanyalah 3..korang??


P/s: Tahukah Anda....tahukah anda......tahukah anda.......
walaupun hidup beribu tahun kalo tak sembahyang apa gunanya.

(Rileks.info)


2 comments:

  1. hahaha....lama, tp aku baru tau...hehehe...sesetengah tu ajer la...yg lain2 tu, dah biaser pun..huhu

    ReplyDelete